Innerlijke glimlach

Het is coronatijd. Dus stond ik op gepaste afstand van de klant voor mij in de supermarkt te wachten tot ik aan de beurt was. Aangezien ik zo positief mogelijk wil blijven bedacht ik me dat ik deze tijd goed kon gebruiken voor een Innerlijke Glimlach, een Inner Smile zoals het in het Taoïsme wordt genoemd. ‘s Ochtends was ik toevallig in een boek van Mantak Chia, Awaken Healing Energy through the Tao, deze oefening weer tegen gekomen. Ik kende hem ook uit andere meditaties.

Wat houdt deze Innerlijke Glimlach in? Simpel, je glimlacht naar jezelf en in jezelf. Voor mij zorgt hij ervoor dat ik meer ontspan en me vrolijker voel. Ik voel me beter. Het fijne is dat het heel makkelijk is.

Je ademt allereerst diep in en uit. Het is prettig als je ook je voeten voelt, maar alleen je ademhaling is ook al goed. Ten tweede trek je je mondhoeken omhoog in een glimlach. Glimlachen heeft iedereen al eerder gedaan, dus dit lukt je! Glimlach! Dan glimlach je naar je ogen. Je lacht met je ogen. Vervolgens glimlach je naar je kaken. Je laat ze ontspannen. Je kunt zo je hele lichaam van boven naar onder langsgaan: glimlachen naar je voorhoofd, je nek, hals, schouders, hart, je bloedcirculatiesysteem, longen, lever, nieren, bijnieren, alvleesklier, milt, darmen, je rug. Zo kun je naar al je organen en lichaamsdelen lachen. Sla ook je geslachtsorganen niet over.

Telkens breng je je aandacht bij een lichaamsdeel of orgaan. Als het helpt kun je je ook voorstellen dat er een lachende mond op bijvoorbeeld je voet zit. Alleen deze gedachte werkt misschien al op je lachspieren en dat helpt je oefening weer. Toen ik aan de beurt was bij de kassa, had ik nog niet naar mijn hele lichaam geglimlacht. Maar ik was wel al in een goede bui. Ik glimlachte naar de kassière. Ze glimlachte terug. Net als bijna alle andere mensen die ik tegenkwam. Glimlachen werkt aanstekelijk. In deze tijd met zo veel bange mensen is vreugde nog meer dan anders een geschenk. Ik ben dankbaar dat ik dat mag geven en ontvangen.

Kortom: glimlach in jezelf en naar anderen. Jij bént het geschenk!

User comments

2 gedachtes over “Innerlijke glimlach”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *