“Hatred does not cease by hatred, but by love alone.”

Tijdens de koffie ging ik door mijn mail heen en vond daar een link naar een praatje van Tara Brach. Ik bekeek het filmpje op Youtube en het raakte me. Het filmpje gaat over boosheid en verdriet. Hoe je dit kunt gebruiken als een energie om in beweging te komen, maar dat uiteindelijk liefde boosheid overwint.

Enkele citaten uit het filmpje:

“Anger is initiatory, but it’s not transformative. We need the energy to wake us up, but we need to move forward to what’s next. Act out of care.”

“Hatred does not cease by hatred, but by love alone.”

Dit is ook mijn ervaring. Alle emoties, dus ook boosheid en verdriet, mogen gevoeld worden. Je mag ze zien en voelen in jezelf. Je mag je boos voelen, huilen en schreeuwen. Alleen, blijf er niet in hangen, vind de laag die onder die emoties zit. Je huilt bijvoorbeeld omdat je bang bent dat er iets vervelends gebeurt met iemand waarvan je houdt. Onder het verdriet en de angst zit dus liefde. Richt je aandacht bewust op die liefde en houd je daar aan vast. Vertrouw op die liefde. Als je iets wilt doen, reageer dan vanuit dat gevoel van liefde en niet vanuit de eerste emotie van boosheid.

Stel dat iemand waarvan je houdt een onterechte rekening krijgt en die niet kan betalen en bij jou komt voor hulp. Je ervaart de boosheid en machteloosheid, de oneerlijkheid. Je voelt je verdrietig omdat hij zo veel zorgen heeft. Vervolgens keer je in jezelf, ga je naar je hart toe. Je voelt de liefde voor hem. Je voelt ideeën in je opwellen om hem te helpen. Of als dit niet het geval is, je vraagt aan je Hogere Zelf, je Hulpteam, om advies. Het advies is, dat je een advocaat opbelt om te vragen hoe je de situatie het beste kunt aanpakken. Dit advies volg je op. Daarnaast sta je je vriend liefdevol bij door een arm om hem heen te slaan, te luisteren naar zijn verhalen en vragen wat hij nodig heeft. Er gewoon zíjn voor hem.

Uiteraard is elke situatie anders, maar het onderliggend mechanisme is hetzelfde: Ervaar je emoties, maar blijf er niet in hangen. Kies voor een U-bocht en ga van negativiteit naar positiviteit. Ga naar de liefde. Liefde is de transformerende factor.

Dit hele proces vraagt van jou dat je bewust blijft. Dat je in je lichaam kunt voelen en dat je je gedachten en emoties kunt observeren. Dit zal het ene moment beter gaan dat het andere, maar dat geeft niet. Het leven zal je voldoende stof tot oefenen geven. Mocht het een keer niet lukken, ben dan lief voor jezelf. Kijk waar het mis ging, neem je voor het volgende keer anders te doen en zeg tegen jezelf: ‘Ik hou van jou.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *