Vreugde

Vreugde. Geluk. Blijdschap. Het zijn zaken waar je als mens vaak naar streeft. Maar wat zoek je dan eigenlijk? Je zoekt de grote glimlach op je lippen. De bulderende lach. Het stralen van vreugde. Het is de uitbundige vreugde die je voelt als je bijvoorbeeld oude vrienden ziet, of een leuk liedje op de radio hoort. Misschien word je wel blij als je een kindertekening krijgt. Of je ziet een grappige film of maakt iets mee en daar word je heel erg blij van. Of misschien word je erg gelukkig van het gezelschap van een bepaald persoon. Hij of zij laat je stralen. Deze vreugde is heerlijk en prima. Het nadeel is alleen dat hij vaak veroorzaakt wordt door een prikkel van buitenaf. Als deze prikkel afwezig is, dan voel je je misschien minder prettig en ga je op zoek naar een nieuwe dosis vreugde.

Een andere vreugde is de blijdschap van binnenuit. Een zachte vreugde in mijn hart die ik in het moment kan voelen, ook als er dingen gebeuren die me pijn doen. Het is de vreugde vanuit je ziel. Voor mij voelt het als een kleine glimlach om mijn mond. Een glimlach in mijn ogen. Alsof ik ontspannen op een luchtbedje dobber in de Leegte met een drinkglas met een parasolletje en een rietje. Kinderlijk nieuwsgierig naar wat er nu weer gaat gebeuren in mijn leven. Nieuwsgierig naar wat ik mag gaan ervaren. Ik drink aan mijn rietje. Kijk genietend om me heen naar alles wat er gebeurt. Ik handel op het moment dat het nodig is om te handelen. Maar ik handel vanuit die ontspannen, nieuwsgierige houding naar ervaringen. Het is stille vreugde vanuit mijn hart, genietend van ervaringen. Zelfs zulke “simpele” ervaringen als voelen dat ik leef. Niet alleen mijn lichaam dat werkt, maar ook een bewustzijn van een soort energieveld in en om me heen dat soms zacht lijkt te zoemen. Het is een mooie, aparte ervaring.

Ook hier valt me op dat er dus een externe en een interne component lijkt te zijn. De vreugde die gestart wordt door iets dat van buitenaf komt en de interne vreugde die altijd bereikbaar is. Beide zijn ze op hun eigen manier waardevol. De vreugde die van buitenaf komt geeft de interne vreugde een extra prikkel. Bij afwezigheid van iets of iemand van buitenaf dat je blij maakt, kun je terugvallen op de zachte vreugde in je hart die sowieso altijd beschikbaar is. Een vreugde die je hopelijk ook vindt wanneer het leven van buitenaf pijn doet. Even stil worden, bewust ademen en naar je hart gaan, helpt je waarschijnlijk al op weg.

Een vreugdevolle dag gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *